علم مکانیک سیالات برای قرنها توجه بسیاری از دانشمندان و مهندسان را بخود جلب کرده است. شاید کشف اثر بویانسی توسط ارشمیدس را بتوان بعنوان نقطه آغازین این علم برشمرد. پس از آن، دانشمندان بزرگی همچون پاسکال، نیوتن، اولر و برنولی، بسیاری از خصوصیات جریان راکشف کردند که با استفاده از این اکتشافات ابزارهای بسیار مفیدی همچون آسیاب بادی، توربینها و پمپها طراحی شد. معادلات کامل حاکم بر جریان سیال اولین بار توسط م. ناویر ، دانشمند فرانسوی در سال 1827 ارائه شد و بطور مستقل توسط دانشمند بریتانیایی، استوکس ، نیز در سال 1845 عنوان شد. بهمین خاطر این معادلات به نام معادلات ناویر-استوکس معروف شده است. در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم دانشمندان بنامی نظیر رینولدز، ون کارمن و پرانتل سهم عمدهای در تفهیم پدیده جریان سیال داشتند.
بخاطر مواجه شدن با مشکلات فراوان ریاضی در حل این سیستم معادلات غیر خطی، امیدواری اندکی برای دستیابی به حل دقیق این معادلات در حالتهای کلی وجود دارد، ولی به هر صورت، برای بعضی حالات خاص همچون جریانهای مشخص با مرزهای ساده، حل تحلیلی معادلات ناویر-استوکس میسر شده است که نتایج آن در بخش مهندسی بطور گستردهای بکار میرود. برای سالهای متمادی، آزمایش تنها یار و روش مفید برای پژوهشگران بوده است و تلاشهای فراوانی برای طراحی، کالیبره کردن و بکار بردن وسایل آزمایشگاهی انجام شده است. با پیشرفت علم مکانیک سیالات، تقاضا برای انجام آزمایشهای دقیقتر برای جریانهای مختلف بطور روزافزونی افزایش یافته است. این مهم باعث افزایش هزینههای انجام آزمایشها گشته، بطوریکه انجام آن برای بسیاری از مراکز تحقیقاتی غیر ممکن گشته است. با اینحال، آزمایش همچنان عضو غیر قابل انکاری در کارهای تحقیقاتی میباشد که نمیتوان آن را حذف نمود.
توسعه رایانههای با سرعت بالا راه را برای انجام فعالیتها در زمینه دینامیک سیالات محاسباتی(CFD) هموار کرده است. به جرأت میتوان گفت که مهندسی هوافضا پیشرو در بکارگیری روش CFD بوده و میباشد. با پیشرفت روز افزون سخت افزاری و نرم افزاری رایانهها، استفاده از CFD راه حلی مطمئن و ارزان برای شبیه سازی جریانهای مختلف شده است. همچنین، از CFD بغیر از مهندسی هوافضا در سایر زمینههای مهندسی از جمله مهندسی مکانیک، مهندسی عمران، مهندسی شیمی و حوزههایی نظیر محیط زیست و هواشناسی نیز استفاده میشود (کاربردهای CFD در صنایع مختلف). همچنین CFD مکمل بسیار خوبی برای آزمایشهای متعدد و متنوع میباشد که میتوان با انجام اجراهای متعدد در کنار نتایج تجربی اطلاعات وسیعی بدست آورد.
قصد ما بر این است که ابتدا به معرفی CFD پرداخته، سپس کاربردهای آن را معرفی کرده و در نهایت مراحل مختلف مورد نیاز برای حل یک مسئله به این روش را تشریح کنیم.